Dil Seçimi
Sosyal Medya

Sepetiniz

Sepetiniz boş!

Hesabım

Blog

Uzman Bir Hekim Uygularsa Hicbir Yan Etkisi Olmayan Bir Tedavi: AKUPUNKTUR

Uzman Bir Hekim Uygularsa Hicbir Yan Etkisi Olmayan Bir Tedavi: AKUPUNKTUR
Akupunktur, Geleneksel Çin Tıbbının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çin halkı binlerce yıldır, ilaç içermeyen, kolay uygulanabilen, geniş kullanım alanı olan ve yüksek tedavi edici etkinliği bulunan bu tedavi metodunun değerini bilmiştir. Dünyada, Çin ve diğer ülkeler arasındaki bilimsel ve kültürel alışverişin sonucu olarak uzun zamandır bilinmektedir ama en büyük ilgi ancak son otuz kırk yıldır gözlenmektedir.

Uzman Bir Hekim Uygularsa Hicbir Yan Etkisi Olmayan Bir Tedavi: AKUPUNKTUR

Uzman Bir Hekim Uygularsa Hicbir Yan Etkisi Olmayan Bir Tedavi: AKUPUNKTUR
Akupunktur, Geleneksel Çin Tıbbının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çin halkı binlerce yıldır, ilaç içermeyen, kolay uygulanabilen, geniş kullanım alanı olan ve yüksek tedavi edici etkinliği bulunan bu tedavi metodunun değerini bilmiştir. Dünyada, Çin ve diğer ülkeler arasındaki bilimsel ve kültürel alışverişin sonucu olarak uzun zamandır bilinmektedir ama en büyük ilgi ancak son otuz kırk yıldır gözlenmektedir.
Çin Sağlık Bakanlığı tarafından, Akupunktur ve Geleneksel Çin Tıbbının Dünya bilim ve kültürü içinde yerini alması ve bu tedaviyle ilgilenenlere daha iyi bir hizmet vermek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ‘nün desteği ile Pekin, Şanghay ve Nanjing ‘de Uluslararası Geleneksel Çin Tıbbı Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. 120′den fazla ülkeden gelen binlerce öğrenciye temel ve ileri düzeyde akupunktur eğitim ve öğretimi verilmekte ve bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.
Çin’de tıp eğitimi liseden sonra 3 yıl temel bilimler (fizik-kimya-biyoloji, anatomi, farmakoloji, patoloji) ve 3 yıl klinik bilimler olmak üzere toplam 6 yıldır. Tıp fakültesi öğrencileri temel bilimler eğitimini tamamladıktan sonra bir seçim yaparlar: ya 3 yıl klinik bilimler eğitimi alarak Genel Pratisyen Doktor ya da 2 yıl Geleneksel Çin Tıbbı eğitimi alarak Çin Tıbbı Doktoru olurlar. Birini bitiren diğerinin eğitimini de üzerine ekleyebilir. Bu, bir doktor için hastasına daha faydalı olabilmek açısından iyi bir avantajdır.
Yani, Batı Tıbbı ve Geleneksel Çin Tıbbı eğitimleri aynı yerden başlayıp birbirine paralel yürütülmekte ve aynı hastanelerde bir arada sürdürülmektedir. Bu durum her iki tıp bilimi ile uğraşan bilim adamlarının gereksiz zıtlaşmaya girmelerini önlemesi açısından son derece önemlidir.
 
 
Akupunktur tedavi metotları, 17. yy.da Avrupa’ya ulaşmış ama ancak 20. yy.da Çin’e giden bilim adamları sayesinde popülarite kazanmıştır. Özellikle Fransa, Vietnam ile olan ilişkisinden dolayı bu konuda uzun yıllar en önde olmuş ve sayısız Çinli bilim adamına kucak açmıştır. Akupunktur hakkında yazılan ilk eser, 1934 yılında, uzun yıllar Çin’de yaşamış olan Fransız diplomat George Souliz de Morant tarafından Fransızca olarak kaleme alınmıştır. Morant’ın kitapları ve diğer Fransızca yazılmış kitaplar sayesinde diğer Avrupa ülkeleri de akupunkturu tanımaya başlamıştır. 1966′da Asya ve Avrupa’da uzun yıllar akupunktur ve geleneksel Çin Tıbbı ile ilgili çalışmaları olan Prof. Jack Worsley İngiltere’de Leamington Akupunktur Okulu’nu kurmuştur. Günümüze kadar bu okulların sayısı hızla artmıştır.
Günümüzde birçok Avrupa ülkesinde akupunktur, legal bir şekilde son derece yaygın olarak kullanılmakta, akupunktur eğitimi verilmekte ve akupunktur tedavi masrafları sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır.
 
1800′lerde Amerika’ya Asya’dan göçen topluluklar, kendi içlerinde akupunktur tedavisi uygulamaktaydılar. Ama Amerikalıların bu tedavi metodunu kendilerinin kullanması için bir 100-150 sene geçmesi gerekmiştir.
1970′li yılların başında İngiltere’de Leamington Akupunktur Okulu’nda, Çin’de Pekin, Şanghay, Nanjing’deki kolejlerde veya daha sonraları Japonya, Kore ve Vietnam’daki okullarda eğitim alan Amerikalı öğrenciler, öğrendikleri ve halkın çok yabancı olmadığı akupunktur tedavisini ülkelerinde uygulamaya başlamışlardır.
1972 yılında Çin’i resmi ziyareti sırasında, ABD Başkanı Richard Nixon ve yanındaki kalabalık heyetin, akupunktur anestezisi ile yapılan bir cerrahi operasyonu izlemeleri ise bir çığır açmış ve akupunktur Amerika’da çok hızlı bir gelişme sürecine girmiştir. 1976′da ilk Akupunktur Okulu açılmış, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) akupunkturu bilimsel bir tedavi metodu olarak onaylamış ve üniversitelerde akupunktur kürsüleri açılmış ve planlı bir eğitim ve öğretim programı çerçevesinde Akupunktur ve Geleneksel Çin Tıbbı, Batı Tıbbının yanında yerini almıştır.
1981′de Akupunktur ve Geleneksel Çin Tıbbı Kolejleri Yetki Komisyonu kurulmuş ve 1987′de Birleşik Devletler Eğitim Departmanı tarafından yetkilendirilmiştir. Bu komisyon kolejlerdeki eğitimi denetlemektedir.
En az 3 yıl ve 1725 saat süren eğitimin ardından öğrenciler, Ulusal Akupunktur ve Geleneksel Çin Tıbbı Sertifika Komisyonu‘nun yılda iki kez düzenlediği sınavı başarı ile geçmek zorundadırlar. Bazı eyaletler ise sınavlarını kendileri yapmaktadır.
Günümüzde 50 kadar ABD eyaleti, Kanada ve Meksika’da akupunktur, legal bir şekilde son derece yaygın olarak kullanılmakta, 60 kolejde akupunktur eğitimi verilmekte, her yıl 1000′den fazla kişi eğitimini tamamlamakta ve akupunktur tedavi masrafları sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır.
 
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Akupunktur Tedavi Yönetmeliği”, 29 Mayıs 1991 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 17 Eylül 2002 tarihinde tekrar düzenlenmiştir. Akupunktur Tedavi Yönetmeliği’ne göre akupunkturun, Akupunktur Yüksek Kurulu tarafından yetkisi olan tıp doktorları tarafından uygulanması zorunludur.
 
Sağlık Bakanlığı, ülkemizde Akupunktur Eğitimi verecek olan Üniversiteler için bir Eğitim Müfredatı hazırlamıştır. Böylece ülkemizde de doktorlar kendi evlerinde ve kendi dillerinde eğitim alma şansına sahip olmuşlardır. Önce bünyelerinde akupunktur poliklinikleri açarak işe başlayan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, ardından Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ümraniye Araştırma Hastanesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bünyelerinde akupunktur kursları düzenlenmeye başlamışlardır. Kursu tamamlayan doktorlar bitirme sınavına girmekte ve Sağlık Bakanlığı Akupunktur Uygulama Yetki Belgesine sahip olmaktadırlar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün akupunktur ile tedavi edilebilen hastalıklarla ilgili bir listesi bulunmaktadır.
Solunum Yolu Hastalıkları: Astım, bronşit, sinüzit, larenjit, farenjit, soğuk algınlığı.
Sindirim Sistemi Hastalıkları: Diş ağrısı, aft, dişeti iltihabı, yemek borusu ülseri, gastrit, ülser, kabızlık, ishal, kolit.
Üro-genital Sistem Hastalıkları: Gece altını ıslatma, sistit, adet düzensizliği, ağrılı adet, kısırlık.
Endokrin Hastalıklar: Guatr, şeker hastalığı.
Cilt Hastalıkları: Akne, sedef, egzema.
Nörolojik Hastalıklar: Migren ve diğer baş ağrıları, yüz felci, kas hastalıkları.
Psikiyatrik Hastalıklar: Stres, depresyon, uyku bozuklukları, kekemelik, tikler.
Kalp-Damar Hastalıkları: Ritm bozukluğu, hipertansiyon, hipotansiyon.
Romatizmal Hastalıklar: Behçet, kireçlenme, boyun-bel-diz-omuz ağrıları.
Diğer: Kronik yorgunluk, el ve ayak yanmaları, aşırı terleme, sellülit, şişmanlık, alkol ve tütün bağımlılığı.
Dr. Asuman KAPLAN ALGIN 

  • paylaş